Εκτύπωση

3+1 λόγοι για να αποκτήσω γραμμωμένους κοιλιακούς

07 Φεβρουάριος 2015. Αναρτημένο Προπονητική


3+1 λόγοι για να αποκτήσω γραμμωμένους κοιλιακούς Διακαής πόθος ανδρών και γυναικών το τέλειο σώμα για την παραλία. «Αγαπημένο» σημείο; Οι κοιλιακοί. Το αντιαισθητικό "σωσίβιο" που τους υπερκαλύπτει, ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ασκούμενων, κυρίως ανδρών. Γιατί όμως, τόσος κόπος;

Γιατί πολύ απλά τα θέλουμε όλα δικά μας. Προσπαθούμε να καλύψουμε διατροφικές ατασταλίες δεκάδων μηνών μέσα σε μόλις έναν μήνα. «Καιγόμαστε» καθημερινά στους κοιλιακούς – συνήθως έναν το πολύ δύο μήνες πριν βγούμε στην παραλία, νομίζοντας πως έτσι μόνο θα αποκτήσουμε την σμιλεμένη κοιλιά του γνωστού μοντέλου του περιοδικού. Σπαταλάμε λεφτά σε δήθεν θαυματουργούς λιποδιαλύτες και τους καταναλώνουμε μαζί με άστατη διατροφή και αλκόολ. Και εν τέλει, ακριβώς έναν μήνα πριν τις διακοπές, παραιτούμαστε κάθε προσπάθειας και επιστρέφουμε απογοητευμένοι στις παλιές «κακές» μας συνήθειες – τις οποίες στην πραγματικότητα ποτέ δεν αφήσαμε. Αξίζει τόση σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία για ένα μηδενικό αποτέλεσμα; Σίγουρα όχι.

Αν λοιπόν, δεν θέλετε να ταλαιπωρείστε άδικα, τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

Γονίδια

Ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά έχει και διαφορετικό σχήμα κοιλιακών. Τι εννοούμε; Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε μια τυχαία φωτογραφία μοντέλου και να πείτε «θέλω να γίνω έτσι». Πολύ απλά, δεν θα γίνετε ποτέ. Ο σωματότυπος και το μυϊκό σύστημα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, επομένως ο καθένας από εμάς έχει και διαφορετικό μυϊκό σχηματισμό στους κοιλιακούς του. Ο γενετικός παράγοντας παίζει εξίσου ρόλο και στο πόσο εύκολα θα σχηματίσει κάποιος γραμμωμένους κοιλιακούς. Υπάρχουν άτομα τα οποία μπορούν να χάσουν λιπώδη ιστό σε πολύ γρήγορο χρόνο προσέχοντας ελάχιστα την διατροφή τους, την ίδια στιγμή που κάποια άλλα ταλαιπωρούνται μήνες για να χάσουν τα περιττά κιλά, χωρίς αισθητό αποτέλεσμα. Η φύση δεν είναι πάντα δίκαιη με όλους. Συμβιβαστείτε.

Διατροφή

Το άλφα και το ωμέγα για γραμμωμένους κοιλιακούς. Κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε τρώγοντας άστατα να φτιάξει κοιλιακούς πλην των γνωστών φαρμακευτικών εξαιρέσεων. Οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα και όχι στο γυμναστήριο και ο καλύτερος λιποδιαλύτης είναι μια σωστή και ισορρηιμένη διατροφή. Δύο δεδομένα θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας, αν θέλετε πραγματικά να δείτε αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε κοιλιακούς μυς. Το λίπος όμως, που συσσωρεύεται ως επί το πλείστον στην περιοχή της κοιλιάς, τους υπερκαλύπτει , με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του το γνωστό μας «σωσίβιο». Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με ποσοστά, τότε η απομάκρυνση του σωσιβίου αυτού συνδέεται κατά 90% με την διατροφή και μόλις κατά 10% με την άσκηση. Μια προσεγμένη δίαιτα λοιπόν, με συχνά και μικρά γεύματα χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνη, μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην πολυπόθητη εμφάνιση των κοιλιακών.

Αερόβια άσκηση

Σίγουρα τα βάρη στο γυμναστήριο ωφελούν, αλλά αν δεν ιδρώσετε για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στον διάδρομο (ή το ποδήλατο ή το ελλειπτικό) ή σε οποιαδήποτε άλλη αερόβια δραστηριότητα τα αποτελέσματα δεν θα είναι αντάξια των προσδοκιών σας. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η μέγιστη καύση λίπους επιτυγχάνεται σε ασκήσεις ήπιας έντασης που έχουν μεγάλη διάρκεια. Σε καμία περίπτωση δεν θα παραμελήσετε την προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, μηχανήματα). Αντιθέτως, θα την συνδυάσετε με σαράντα λεπτά καθημερινό τρέξιμο. Τα βάρη, δεδομένου ότι προσέχετε την διατροφή σας και κάνετε αφοσιωμένες προπονήσεις, θα εξαντλήσουν τα αποθέματα υδατανθράκων στον οργανισμό. Ολοκληρώνοντας την προπόνησή σας με αερόβια άσκηση, τον "αναγκάζετε" να χρησιμοποιήσει άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις λιπαποθήκες.

Ξεκούραση

Όπως και όλοι οι μυς, έτσι και ο ορθός κοιλιακός (μην σας παραξενεύει το όνομα, ουσιαστικά πρόκειται για έναν μυ, τον οποίον έχουμε αυθαίρετα χωρίσει σε τρεις), χρειάζεται ξεκούραση. Η λογική του «κάνω περίπου χίλιους κοιλιακούς καθημερινά, γιατί θέλω να μοιάσω στον Μπραντ Πιτ » όχι μόνο είναι επικίνδυνη αλλά τουλάχιστον αστεία. Το κάθε σώμα λειτουργεί και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε συνθήκες άσκησης και η συνεχής επιβάρυνση δεν ωφέλησε κανέναν. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τραυματισμό, ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα (μέση, σκολίωση, λόρδωση κτλ.). Ναι μεν θα πρέπει να «κουράσετε» τον συγκεκριμένο μυ, ώστε να μεγαλώσει και να φανεί περισσότερο, αλλά πάντα έχοντας κατά νου τα ανατομικά σας όρια και αντοχές.

Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου
Σύμβουλος Διατροφής και Personal Trainer
Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα, 210 9960989
http://www.mypersonaltrainer.gr/
http://www.thalispanagiotou.gr/


FacebookTwitter

Ροή ειδήσεων

Η πιο γλυκιά σελίδα

SFbBox by afl odds

tip