Εκτύπωση

Πολεμικές Τέχνες- Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση

04 Απρίλιος 2015. Αναρτημένο Αθλήματα

Πολεμικές Τέχνες- Μια πολύ καλή εναλλακτική λύσηΑς το παραδεχτούμε, για κάποιους από εμάς η "ρουτίνα" του γυμναστηρίου, οι ασκήσεις με βάρη και η πολύωρη χρήση όλων αυτών των μηχανημάτων δεν είναι και τόσο ελκυστική. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια πρακτική εναλλακτική λύση που θα σας οδηγήσει σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, θα γυμνάσει όλο το σώμα σας και θα βελτιώσει την ισορροπία και τον συντονισμό σας. Αυτή η εναλλακτική λύση είναι οι πολεμικές τέχνες.

Έχει αποδειχθεί ότι οι πολεμικές τέχνες δεν αποτελούν μόνο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης, αλλά θα σας βοηθήσουν να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι εκγύμνασης, θα σας διδάξουν αυτοάμυνα, θα συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, και θα καθορίσουν μια πορεία από στόχους έτσι ώστε να θέλετε να μαθαίνετε πάντα κάτι καινούριο.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες σε όλο τον κόσμο. Το Tae Kwon Do για παράδειγμα είναι μια κορεατική πολεμική τέχνη που έχει του πάνω από 70 εκατομμύρια πιστούς οπαδούς.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι πολεμικές τέχνες για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης;

Πάνω απ'όλα βελτιώνουν την Ιδιοδεκτικότητα. Και τι σημαίνει αυτό; Ιδιοδεκτικότητα είναι βασικά κάτι ανάλογο με την «αίσθηση των μυών» ή την ικανότητα του σώματός μας να αντιλαμβάνεται αν αυτό κινείται και σε τι σχέση είναι τo κάθε μέρος του σώματός μας με τα υπόλοιπα.

Μια κινεζική μελέτη για την πολεμική τέχνη του Τάι Τσι έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι εκπαιδευόμενοι αυτής της τέχνης είχαν καλύτερη ιδιοδεκτικότητα στις αρθρώσεις του αστράγαλου και του γόνατου από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή, αλλά και καλύτερη κιναισθησία στον αστράγαλο από κολυμβητές ή δρομείς.

Τον Απρίλιο του 2003 υπήρξε μια μελέτη σχετικά με την κορεατική πολεμική τέχνη Soo bahk do (SBD) κατά την οποία έγινε σύγκριση μιας ομάδας μεσήλικων εκπαιδευόμενων σε αυτή την πολεμική τέχνη ,με μια ομάδα ατόμων που κάνουν καθιστική ζωή. Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 18 άτομα, εκ των οποίων 14 ήταν άνδρες και 4 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 40-60 ετών. 9 άτομα ήταν ασκούμενοι του SBD, και άλλα 9 εκπροσωπούσαν την καθιστική ζωή, με αντιστοιχία των συμμετεχόντων σε φύλο και ηλικία. Εξετάστηκαν τα ακόλουθα πράγματα: η σύνθεση του σώματος, η ισορροπία, η ευελιξία, η δύναμη του τετρακέφαλου, η δύναμης της λαβής, η μυϊκή αντοχή και η αερόβια ικανότητα.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ήταν αρκετά εντυπωσιακά, και πολύ πειστικά. Οι αθλητές του SBD εμφάνισαν μεγαλύτερη αερόβια ικανότητα, καλύτερη ισορροπία, ευελιξία, μυϊκή αντοχή και δύναμη, και λιγότερο σωματικό λίπος (υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά 12%) από την ομάδα της καθιστικής ζωής. Επίσης οι πρώτοι ήταν σε θέση να κάνουν σχεδόν 250% περισσότερες κάμψεις και διπλάσια καθίσματα στον καθορισμένο χρόνο. Το SBD είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ενηλίκων.

Τι να επιλέξω;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές πολεμικών τεχνών και πολλοί προσφέρουν διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης και μεθοδολογιών. Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι το Tae Kwon Do, Karate, Tai Chi, και Kung Fu.

Οι πολεμικές τέχνες δεν προσφέρουν μόνο σωματική αλλά και πνευματική βελτίωση. Τα περισσότερα μαθήματα προσπαθούν να βελτιώσουν την εστίαση και την πειθαρχία. Ας μην ξεχνούμε και το αίσθημα της ολοκλήρωσης για κάποιον που περνάει επιτυχώς τη δοκιμασία για ζώνη. Αν θέλετε να αποφασίσετε ποια πολεμική τέχνη σας ταιριάζει, αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε κάποιες σχολές και να παρακολουθήσετε ή να συμμετέχετε σε ένα ή δύο μαθήματα πριν καταλήξετε κάπου.

Το μειονέκτημα

Αν και είναι δύσκολο να βρει κανείς πραγματικά αρνητικά στις πολεμικές τέχνες όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, αυτό το είδος της άσκησης μπορεί να αυξήσει την πίεση στις αρθρώσεις (ανάλογα με την πολεμική τέχνη).

Εν κατακλείδι, οι πολεμικές τέχνες είναι μια καλή εναλλακτική λύση στην προπόνηση για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Παρέχουν στον ασκούμενο πολλές δεξιότητες και σωματικές ικανότητες και μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν την προπόνηση με βάρη και τη μοναχική άσκηση στο γυμναστήριο.

Πηγή:www.fitness.com

FacebookTwitter

Ροή ειδήσεων

Η πιο γλυκιά σελίδα

SFbBox by afl odds

tip