Εκτύπωση

Η τρίτη ηλικία…εν δράσει…!!!!

25 Απρίλιος 2012. Αναρτημένο Τρίτη ηλικία


Η τρίτη ηλικία...εν δράσει…!!!!H άσκηση είναι απαραίτητη και ωφέλιμη για όλες τις ηλικίες. Κάποιες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτή των ηλικιωμένων, πρέπει να κάνουν την άσκηση τρόπο ζωής, διότι με το πέρασμα των ετών εμφανίζονται κάποια προβλήματα που οφείλονται στην αδυναμία του σώματος, στην εξασθένιση της μνήμης, στην ελάττωση της όσφρησης, της ακοής και της όρασης, προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν μετά το τέλος της εργασίας.

Οφέλη άσκησης

Δέκα λεπτά ελαφράς σωματικής άσκησης κάθε πρωί και λίγο έντονο περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η καλύτερη εγγύηση για να διατηρηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι μύες δεν γνωρίζουν ηλικία, δεν διαθέτουν βιολογικό ρολόι και αναπλάθονται πλήρως κάθε 15 χρόνια. Το μυϊκό σύστημα σε κάθε ηλικία μπορεί να διπλασιαστεί σε περίοδο 12 μηνών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της κινητικότητας παράλληλα με τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης επιτρέπει στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα να παραμένουν ενεργά και να διατηρούν την ανεξαρτησία τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Βελτιώνει το ρυθμό της καρδιάς, τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα, μας βοηθά να διατηρήσουμε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε φυσιολογικά επίπεδα και συμβάλλει στη πρόληψη της οστεοπόρωσης Ακόμη, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώσει το αναπνευστικό σύστημα. Η άσκηση αυξάνει την μυϊκή μάζα, βελτιώνει την ευκινησία των αρθρώσεων, την αντοχή των οστών και βελτιώνει την ισορροπία του σώματος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό αφού θα προστατεύει τα άτομα της τρίτης ηλικίας από τραυματισμούς.

Η άσκηση στην τρίτη ηλικία βοηθά να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, οι κινητικές, ακουστικές και οπτικές λειτουργίες. Επίσης βοηθά όσους νιώθουν μοναξιά να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους, κάτι το οποίο θα τονώσει την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Το σημαντικότερο όλων, είναι οι θετικές επιπτώσεις της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς τροφοδοτούνται με περισσότερο οξυγόνο τα εγκεφαλικά κύτταρα γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων. Συμπέρασμα η άσκηση εκτός από το να διατηρεί τα άτομα σε καλή φυσική κατάσταση τα κάνει και εξυπνότερα.

Και το καλύτερο όλων είναι πως τα άτομα που αθλούνται ζουν τουλάχιστον 8 χρόνια περισσότερο από το μέσο όρο και έχουν και εξαιρετική υγεία.

.

Οδηγίες

Ο καλύτερος τρόπος άσκησης είναι εκείνος που ταιριάζει στην καθημερινή σας ζωή, μια απλή δραστηριότητα που απολαμβάνετε, όπως το να κυκλοφορείτε με ποδήλατο, να κάνετε βόλτες, να ανεβαίνετε με τα πόδια τις σκάλες, να δουλεύετε στον κήπο, να χορεύετε, να παίζετε με τα εγγόνια σας, να περπατάτε στην φύση. Το περπάτημα είναι ιδανική μορφή άσκησης, όπως και το κολύμπι. Μπορούν να ταιριάξουν στο καθημερινό σας πρόγραμμα, έχουν μικρό αριθμό τραυματισμών και μπορούν να τα απολαύσουν όλες οι ηλικίες. Επίσης ενδείκνυται και ασκήσεις με αντιστάσεις και βάρη χαμηλής έντασης, όπως και ασκήσεις κινητικότητας που θα εκτελούνται αργά και με πολλές επαναλήψεις

Τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα άσκηση, διάρκειας 20-30 λεπτών, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων. Η εκγύμναση των ατόμων τρίτης ηλικίας είναι προτιμότερο να γίνεται αργά και όχι πρωινές ώρες γιατί θα υπάρχει η αίσθηση της κούρασης μετά όλη μέρα. Η γυμναστική και μια ισορροπημένη διατροφή πάντα βέβαια με την καθοδήγηση γιατρού και γυμναστή βοηθούν στην παράταση μιας καλής φυσικής κατάστασης.

Άλλωστε, η ηλικία, όπως φαίνεται δεν είναι απαγορευτικός παράγοντας. Κυρίως απαιτείται διάθεση για καλή ποιότητα ζωής ακόμη και στα τελευταία '–ήντα'.

 

Tζιλίνη Λιάνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer- fitness instructor
e-mail   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
FacebookTwitter

Ροή ειδήσεων

Η πιο γλυκιά σελίδα

SFbBox by afl odds

tip