Εκτύπωση

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου

02 Ιούλιος 2014. Αναρτημένο Αθλητικές ιστορίες

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρουΗ Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου, γνωστή και ως επίσημη αγαπημένη είναι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, δηλαδή η ομάδα που εκπροσωπεί την χώρα μας τόσο στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όσο και σε κάποιους μεμονωμένους (π.χ. φιλικούς) αγώνες.

 Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), ωστόσο, το 2004 έμελλε να βάλει την Εθνική μας στο Πάνθεον της Ευρώπης, χαρίζοντας της παράλληλα παγκόσμια αναγνώριση.


Αλλά πως ξεκίνησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα;

Τα πρώτα βήματα

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικής μικτής ομάδας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες του 1906 με δύο συμμετοχές.

Σε αυτά τα πρώτα της χρόνια η Εθνική μας είχε μάλλον αθηναϊκό χρώμα καθώς η σύνθεση της ομάδας εκείνης βασίστηκε σε αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, ιστορικού σωματείου της Αθήνας.

Ακολούθησε η ομάδα του 1919 που έλαβε μέρος στους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες στο Παρίσι. Αυτή πάλι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "Εθνική" δεδομένου ότι δεν καταρτίστηκε από επίσημο αθλητικό φορέα της πολιτείας.

Ωστόσο είχε πιο "πανελλήνιο" χαρακτήρα καθώς μετείχαν παίκτες τόσο από διάφορες αθηναϊκές ομάδες, όσο και από ομάδες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας

Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συγκρότησε, επίσημα πλέον, την ομάδα που θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρουΟι αδελφοί Ανδριανόπουλοι παίκτες της Εθνικής το 1920Τότε δόθηκε και η πρώτη επίσημη αναμέτρηση της Εθνικής μας σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIFA).

Ήταν ένας αγώνας με την Σουηδία που έγινε στην Αμβέρσα τον Αύγουστο του 1920 και στον οποίο οι Σκανδιναβοί μας συνέτριψαν με το εκκωφαντικό 9-0!

Το 1926 ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) οπότε το ποδόσφαιρο στη χώρα μας αποκτά τον δικό του επίσημο και ανεξάρτητο φορέα.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του1929 διεξάγεται ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος υπό τη διοίκηση πλέον της ΕΠΟ.

Εκεί αντιμετωπίσαμε τα δεύτερα της γειτονικής Ιταλίας, σε ένα ματς που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο οποίο και πάλι ηττηθήκαμε με το βαρύ 1-4!

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου

Απόκομμα εφημερίδας για τον αγώνα με την Ιταλία το 1929

Για πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΠΟ, αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής μας, αν και η FIFA έχει καταχωρήσει ως πρώτο, τον αγώνα του 1920 με αντίπαλο τη Σουηδία.

Όπως και να ΄χει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέκτησε σάρκα και οστά και προσπαθούσε να εκπροσωπήσει όσο καλύτερα μπορούσε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Οι διακρίσεις άλλωστε δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη!

Έτσι και η Εθνική μας ομάδα κινήθηκε για αρκετά χρόνια στην αφάνεια με ελάχιστες διακρίσεις και ακόμη πιο λίγες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.

Μέχρι την τεράστια επιτυχία του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας όταν στέφθηκε επάξια Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια αφήνοντας την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό.

Το θετικό όμως ήταν ότι δεν στάθηκε εκεί, αλλά προχώρησε φτάνοντας σήμερα, 10 χρόνια μετά, να έχει μια σταθερή πορεία, μιας και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις με εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής ήταν η πρόσφατη πρόκριση της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας που την έβαλε ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Μη χάσετε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με την πορεία της Εθνικής μας στα διεθνή τουρνουά.

Πηγή:http://coolweb.gr/

FacebookTwitter

Ροή ειδήσεων

Η πιο γλυκιά σελίδα

SFbBox by afl odds

tip