Εκτύπωση

Το μάθημα της φυσικής αγωγής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

Πέμπτη, 11 Οκτώβριος 2012 15:58. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή

Το μάθημα της φυσικής αγωγής στον αρχαίο ελληνικό κόσμοΣπουδαίο ρόλο κατείχε η γυμναστική και η δημιουργία ενός καλοσχηματισμένου ("Γραμμωμένου" κατά τη συνηθισμένη σημερινή ορολογία) σώματος, στον αρχαίο πολιτισμό μας. Είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε, ακόμα και με μια φευγαλέα ματιά στα έργα τέχνης και κυρίως στα γλυπτά που μας κληροδότησε. Από τις ζωφόρους ως τις επιτύμβιες στήλες, από τις παραστάσεις των αγγείων ως τις διακοσμήσεις των ναών, από την Αθήνα ως τη Σπάρτη, η μυϊκή δύναμη και η μυϊκή μάζα συνυπάρχουν σε μοναδική αρμονία.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες ελληνικές πόλεις (με κύριους εκφραστές τις σπουδαιότερες πόλεις-κράτη, την Αθήνα και τη Σπάρτη), υπήρχε οργανωμένο πρόγραμμα γύμνασης για τον πληθυσμό, καθορισμένο μάλιστα από την πολιτεία με σχετικό νόμο.

Εκτύπωση

Ο ρόλος του σημερινού προπονητή και η παρουσία του στα νέα κοινωνικά δεδομένα και προκλήσεις

Κυριακή, 08 Απρίλιος 2012 22:49. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή

Ο ρόλος του σημερινού προπονητή και η παρουσία του στα νέα κοινωνικά δεδομένα και προκλήσειςΤα τελευταία χρόνια η έννοια της παγκοσμιοποίησης ιδίως μέσα σε ένα σαθρό οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα και το ονομάζουμε "κρίση" προκαλεί συζητήσεις και προβληματισμούς. Και ο πιο αδιάφορος άνθρωπος παρατηρεί σήμερα πως τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με ταχύ ρυθμό, εισάγονται νέα δεδομένα που αφορούν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής δημιουργώντας παράλληλα κοινωνική αμηχανία και αναστάτωση.Ο αθλητισμός και αυτοί που ασχολούνται με αυτόν όπως προπονητές, αθλητές, παράγοντες ομοσπονδιών και σωματείων, αντιμετωπίζουν με την σειρά τους τα νέα δεδομένα και εξελίξεις.

O ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν, δεν μπορούν να παραμείνουν απαθείς και αδρανείς στην νέα αυτήν πραγματικότητα.

Εκτύπωση

Όσο μας Πονάς, τόσο μας Πωρώνεις. (Ο αθλητισμός της μάζας ως Αποκτηνωτικό Εργαλείο)

Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2012 18:33. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή

Όσο μας Πονάς, τόσο μας Πορώνεις. (Ο αθλητισμός της μάζας ως Αποκτηνωτικό Εργαλείο)“Imitatores, servum pecus !” (Οράτιος) 

Είναι, νομίζω, προφανές, ότι αν θέλει κάποιος να κατασκευάσει έναν άνθρωπο που εθελοντικά, και ίσως με μεγάλη του χαρά κιόλας, θέλει να παραμένει μέσα στον όζοντα βάλτο της “μάζας”, πρέπει να του κουρδίσει το μυαλό εντελώς διαφορετικά από εκείνον τον τύπο ανθρώπου που θα επιθυμεί την αυτονομία, την ελεύθερη υπόσταση, την αυτενέργεια και την αρίστευση. Ο έξω από την μάζα άνθρωπος, δηλαδή ο ελεύθερος άνθρωπος (αφού έχει την δυνατότητα να επιλέξει αυτήν την διαφοροποίησή του), είναι κουρδισμένος στην γνώση των αιτίων των πραγμάτων και την δυνατότητα προβλέψεως των αποτελεσμάτων των πράξεών του (αλλά και των πράξεων των άλλων). Πολύ σωστά ο Σενέκας ο Νεώτερος είχε τονίσει τον πρώτο αιώνα της Era Vulgaris ότι το Αγαθό δεν είναι παρά απλώς η γνώση των πραγμάτων και Κακό το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η άγνοιά τους.

Εκτύπωση

Σχετικά με την υπεραριθμία των Γυμναστών

Τρίτη, 13 Μάρτιος 2012 16:26. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή

Σχετικά με την υπεραριθμία των ΓυμναστώνΕίναι γνωστή η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται από τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής όταν πιέζονται είτε για να προβούν σε μαζικούς διορισμούς είτε σε αποσπάσεις και μεταθέσεις Γυμναστών.Οι μέχρι τώρα μεμονωμένες αντιδράσεις κάποιων σχετικά με τους υπεραρίθμους, είχαν καθαρά χαρακτήρα αμυντικό, «άχρωμο» και όχι ουσιαστικό.

Οι απαντήσεις που ακούγονται περιστασιακά, δεν έχουν να κάνουν με την «ουσία του πράγματος», αλλά κυρίως με θέματα που άπτονται συνδικαλιστικού χαρακτήρα. Αν και δεν είναι λάθος ως επιχείρημα, η ορθή όμως αντίδραση στη ρητορική της υπεραριθμίας δεν μπορεί να βρίσκεται στην απάντηση του τύπου «στη Β'Αθήνας και Γ΄ Κυκλάδων έχει 30 κενά (τυχαία παραδείγματα) και γιατί δεν βάζετε γυμναστές;» διότι θα λάβεις μια περιποιημένη απάντηση του τύπου «στην Ζάκυνθο, Κέρκυρα... υπάρχουν γυμναστές που κάθονται (πάλι τυχαία παραδείγματα)» άσχετα αν η απάντηση του Υπουργείου είναι υπερβολική ή κρύβεται μέσα της μια μικρή αλήθεια.

Εκτύπωση

Το Νέο Λύκειο και η Φυσική Αγωγή

Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2012 16:53. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή


Το Νέο Λύκειο και η Φυσική ΑγωγήΜε την απόφαση 59609/Γ2/25-5-2012 που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο (ΦΕΚ Β' 1213), καθορίστηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' τάξης του νέου Γενικού Λυκείου. Όπως ενδεικτικά αναφέρει, «η Α' τάξη Γενικού Λυκείου, η οποία είναι τάξη προσανατολισμού, περιέχει μαθήματα Γενικής Παιδείας, συνολικής διάρκειας είκοσι εννέα (29) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας και ερευνητική εργασία (Project) διάρκειας τριών (3) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας».

Μεταξύ των αλλαγών που εισήχθηκαν στην Α' Λυκείου εκτός από το μάθημα της ερευνητικής εργασίας οριστικοποιήθηκε η εφαρμογή δύο ωρών Φυσικής Αγωγής για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, κάτι που θεωρείται θετικό βήμα και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εκτύπωση

Η Σχολική Φυσική Αγωγή στις ημέρες μας.

Κυριακή, 19 Φεβρουάριος 2012 22:49. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή

Η Σχολική Φυσική Αγωγή στις ημέρες μαςΗ αξία της Φυσικής Δραστηριότητας στις ημέρες μας θεωρείται αυταπόδεικτη με τα οφέλη της άσκησης να έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφραση της καθημερινής ζωής. Οφέλη που με το πέρασμα των ετών αποδεικνύουν, ότι όλοι όσοι αθλούνται συστηματικά βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής τους. Ωστόσο, παρότι η αξία της καλής Φυσικής Κατάστασης θεωρείται θετική, παρατηρείται το φαινόμενο όσο κάποιος μεγαλώνει να ασκείται και λιγότερο. Και αυτό είναι πρακτικά ορατό ζώντας με τον σύγχρονο τρόπο ζωής που σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο φορτικά πιεσμένος όπου ακόμα και βασικές δραστηριότητες ελαττώνονται. Μελέτες [1] δείχνουν ότι η ενασχόληση με Φυσικές Δραστηριότητες μειώνεται στις ηλικίες από 6-18, με μεγαλύτερη μείωση κατά τη διάρκεια της εφηβείας [2] και το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια [3].

Εκτύπωση

Αγύμναστη πολιτική, αγύμναστος λαός…

Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2012 18:12. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή

Είναι θλιβερό πραγματικά όταν θεάται κάποιος, (ιδίως όταν αυτός εκπροσωπεί την εξουσία), να αδυνατεί να κοιτάξει κατάματα και να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πραγματικότητα ή μια όψη αυτής και τους ανθρώπους που τη διαμορφώνουν και έχουν σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες.

Εκτύπωση

To "Nέο" Σχολείο" και η Φυσική Αγωγή

Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2012 00:21. Αναρτημένο Άρθρα για τη Φυσική Αγωγή

Υπάρχει κάποιος σήμερα που δεν αναγνωρίζει την ανάγκη αναβάθμισης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής (σωματική άσκηση, διατροφή, υγιεινή σώματος) και του ρόλου του εκπαιδευτικού στο δημόσιο σχολείο; Ναι. Αυτός που πιστεύει ότι η προτεραιότητα στη ποιότητα ζωής του νέου μαθητή περιορίζεται μόνον στους διαδραστικούς πίνακες στις νέες τεχνολογίες και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

FacebookTwitter

Ροή ειδήσεων

Η πιο γλυκιά σελίδα

SFbBox by afl odds

tip