Εκτύπωση

Η συμβουλή της ημέρας

30 Απρίλιος 2016. Αναρτημένο Η συμβουλή της ημέρας


tipΠολλοί λαχταρούν κάτι γλυκό επειδή, όπως λένε, «το ζητάει ο οργανισμός τους». Έτσι έχει δημιουργηθεί και ο μύθος ότι η ζάχαρη είναι ψυχοτρόπος ουσία. Τα γλυκά μπορεί να βοηθούν μόνο για ψυχολογικούς λόγους – επειδή δηλαδή νομίζουμε ότι μας βοηθούν.

Κατά τα άλλα με βάση τα συστατικά τους, μάλλον επιτείνουν το άγχος και δεν το αμβλύνουν. Εκείνο που κάνουν όλα τα γλυκά είναι ότι προσωρινά ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα μας, και τότε ο εγκέφαλος τροφοδοτείται πληρέστερα. Λίγη ώρα μετά όμως επειδή ακριβώς η δράσης της ζάχαρης είναι προσωρινή, η διάθεση «ξαναχαλάει» γιατί όσο ξαφνικά ανεβαίνει η γλυκόζη τόσο ξαφνικά επίσης πέφτει. Παράλληλα, οι πολλοί υδατάνθρακες, αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Β. Κατά συνέπεια τρώνε τα αποθέματα βιταμινών Β που έχουμε και αν δεν τα αναπληρώσουμε το νευρικό μας σύστημα θα νηστέψει σε Β μέχρι να ξαναφάμε κάτι βιταμινούχο. Οι βιταμίνες Β όμως είναι πολύ πιο χρήσιμες για το νευρικό σύστημα από τη ζάχαρη.

ΑΝ αγαπάτε τα γλυκά, καλύτερα να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες που δεν λειτουργούν σαν σφουγγάρια απορροφώντας τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Γεωργία Κατσογριδάκη M.Sc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Βιοτεχνολόγος τροφίμων
Υπ.Διδάκτωρ Ιατρικής
e-mail  info@katsogridaki.gr
site: http://www.katsogridaki.gr/


FacebookTwitter

Η πιο γλυκιά σελίδα

SFbBox by afl odds

tip