Εκτύπωση

Η επίδραση του μαγνησίου στην άσκηση

20 Αύγουστος 2014. Αναρτημένο Αθλητική διατροφή

Η επίδραση του μαγνησίου στην άσκησηΤο μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο αποτελεί συστατικό περίπου 300 ενζύμων που συμμετέχουν στη διαδικασία της βιοσύνθεσης και του ενεργειακού μεταβολισμού. Όπως συμβαίνει με όλα τα μέταλλα, τα επίπεδα μαγνησίου στο πλάσμα του αίματος διατηρούνται σε πολύ στενά όρια.

Πρακτικά όλο το μεταβολικά διαθέσιμο μαγνήσιο βρίσκεται σε μία πολύ μικρή εξωκυττάρια δεξαμενή. Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος της δεξαμενής αυτής οφείλεται στη διατροφική πρόσληψη, την απορρόφηση ή την απελευθέρωση από τους ιστούς ή από τις απώλειες και την απέκκριση. Σε αθλητές που εκτελούν τακτική άσκηση αντοχής έχουν αναφερθεί επανειλημμένως χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Στο γεγονός αυτό αποδίδεται η καταστολή του ενεργειακού μετά μεταβολισμού, η εντονότερη κόπωση και οι μυϊκές κράμπες.Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να αιτιολογηθεί η ελάττωση αυτή. Μία προσέγγιση είναι ότι η πτώση των επιπέδων μαγνησίου οφείλεται σε απώλειες μέσω του ιδρώτα καθώς και λόγω της αυξημένης απορρόφησης μαγνησίου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λιποκύτταρα.

Έτσι είναι δύσκολο να διακριθεί αν η πτώση των επιπέδων μαγνησίου στο πλάσμα των αθλητών αποτελεί μια πραγματικά οριακή κατάσταση έλλειψης ή αν το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής μετακίνησης του μαγνησίου. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, προκύπτει μία μελέτη (Terblanche et al.) της επίδρασης της συμπληρωματικής χορήγησης μαγνησίου στα επίπεδα του μυϊκού μαγνησίου και στην απόδοση κατά τη διάνυση ενός μαραθωνίου, καθώς επίσης και στο μέγεθος της καταστροφής στην οποία υποβάλλονται οι μύες κατά τη διάρκεια του αγώνα και στην ανάνηψη μετά την άσκηση. Όπως καταλήγει ο συγγραφέας, η συμπληρωματική αυτή χορήγηση δεν επηρεάζει καμία από τις παραμέτρους που μελετήθηκαν.

Η μέγιστη εκούσια μυϊκή σύσταση ήταν σημαντικά μειωμένη μετά το μαραθώνιο και απαιτήθηκαν 7 ημέρες ανάνηψης προκειμένου η παράμετρος αυτή να επιστρέψει στα επίπεδα ελέγχου που καταγράφηκαν πριν τον αγώνα. Η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου δεν επηρεάζει τη διαδικασία αυτής της ανάνηψης. Το συμπέρασμα ήταν ότι η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου σε αθλητές οι οποίοι είναι υγιείς και δεν παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου δεν έχει καμία θετική επίδραση.

Η περιεκτικότητα μαγνησίου των τροφών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Τα ψάρια, το κρέας και το γάλα, αποτελούν φτωχές πηγές μαγνησίου ενώ τα λαχανικά, τα εξωτικά φρούτα, τα μούρα, οι μπανάνες, τα μανιτάρια, οι καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά, είναι σχετικά πλούσιες πηγές.

Γεωργία Κατσογριδάκη M.Sc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Βιοτεχνολόγος τροφίμων
Υπ.Διδάκτωρ Ιατρικής
e-mail     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: http://www.katsogridaki.gr/