Εκτύπωση

Συνέντευξη του Αλέξη Κολιτσόπουλου στο athlisis

17 Ιανουάριος 2016. Αναρτημένο Συνεντεύξεις

Σε αγώνα στους Ολυμπιακούς του 2004Ο Αλέξης Κολιτσόπουλος είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές που έχει αναδείξει η σύγχρονη Ελληνική πάλη. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1975 στην Αθήνα όπου έζησε εκεί μέχρι το 2005. Από το 2005 και μετά ζει στο Κατάκολο μαζί με τη σύζυγο του και τα τρία του παιδιά. Έχει ανακηρυχτεί πρωταθλητής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Στους παίδες, 2 φορές στους έφηβους , 2 φορές στους νέους και έξι φορές στους άντρες. Έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, ασημένιο μετάλλιο σε Μεσογειακούς αγώνες, χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα, ενώ στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 κατέλαβε την 12η θέση. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι προπονητής στους ΤΙΤΑΝ Πύργου και έχει ξεκινήσει προσπάθεια ανάπτυξης και διάδοσης του αθλήματος της πάλης στο νομό Ηλείας

Συνέντευξη του Αλέξη Κολιτσόπουλου στο athlisis

Πώς έκανες τα πρώτα σου βήματα στον αθλητισμό και πως ασχολήθηκες με την πάλη;

Τα πρώτα βήματα στον αθλητισμό τα έκανα σε ηλικία 4 ετών στο άθλημα της Πάλης . Ο λόγος που πήγα στην Πάλη από τέτοια ηλικία ήταν ο Πατέρας μου όπου ήταν και προπονητής.

Τι πρέπει να έχει στον μυαλό του ένας/μία αθλητής/αθλήτρια που σκοπεύει να ασχοληθεί με το άθλημα της πάλης και γιατί να ασχοληθεί;

Ένας/μία αθλητής/αθλήτρια που σκοπεύει να ασχοληθεί με το άθλημα της πάλης πρέπει να έχει στο μυαλό του πως η Πάλη είναι ένα άθλημα πλούσιο σε θετικά συναισθήματα και με ιδανική προπονητική για την υγεία μας και το σώμα μας. Αν καταφέρει κάποιος και ολοκληρώσει το σύνολο της Πάλης, δηλαδή εκμάθηση - αγώνες - πρωταθλητισμό ανεξαρτήτου αποτελέσματος , τότε θα έχει νιώσει ευτυχισμένος που έκανε αυτό το άθλημα. Είναι κίνητρο για όλους τους Έλληνες να γνωρίσουν το αρχαιότερο άθλημα το οποίο είναι και Ελληνικό και να μάθουν την αληθινή Πάλη άλλα και την μοναδική εκγύμναση του σώματος...

Συνέντευξη του Αλέξη Κολιτσόπουλου στο athlisis

Αν θα έπρεπε να επιλέξεις μια μόνο στιγμή από την αθλητική σου καριέρα ποια θα ήταν αυτή;

Δεν μπορώ να επιλέξω μια μόνο στιγμή ...είναι πάρα πολλά και ώρα αυτά που έχω ζήσει μέσα από την Πάλη, έκανα πολλούς καλούς φίλους, ένιωσα ευγνωμοσύνη απέναντι σε προπονητές, χάρηκα σε αγώνες , είναι πολλά και δεν μπαίνουν στη ζυγαριά μου.

Συνέντευξη του Αλέξη Κολιτσόπουλου στο athlisis

Πιστεύεις ότι η πάλη θα ξαναζήσει μεγάλες στιγμές ανάλογες με αυτές του παρελθόντος 1980-2000 ;

Είναι πολύ δύσκολο για δυο μόνο λόγους Ο πρώτος λόγος είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια το Κράτος άλλα και η Ελληνική ομοσπονδία βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση που έχει να κάνει με τον υψηλό πρωταθλητισμό και την ανάπτυξη των νέων ταλέντων ,έτσι δεν πας πουθενά όταν κάθε χώρα παίρνει πολύ σοβαρά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της τότε είσαι εκτός συναγωνισμού Ο δεύτερος λόγος που είναι δύσκολο να επαναλάβουμε σαν άθλημα μεγάλες επιτυχίες είναι πως οι συνθήκες προπόνησης και προετοιμασίας των αθλητών είναι ακατάλληλη για υψηλές επιδόσεις , πχ. Η ΕΛ.ΟΠ. τα τελευταία χρόνια δεν διοργανώνει προετοιμασίες αθλητών και Εθνικών ομάδων, δεν στέλνει πολλούς πρωταθλητές σε τουρνουά ώστε να έχουν την σχετική αγωνιστική ετοιμότητα, δεν έχει καν κλιμάκια εθνικών ομάδων, και δείχνει μια εικόνα να μην κατανοούν πως βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Υπάρχουν πολλοί και καλοί αθλητές και προπονητές στην Ελληνική Πάλη αλλά δε φτάνει αυτό... Χωρίς την βοήθεια της πολιτείας είναι δύσκολη η κατάσταση .

 Συνέντευξη του Αλέξη Κολιτσόπουλου στο athlisis

Πες μας λίγα λόγια για το ξεκίνημα σου σαν προπονητής στους ΤΙΤΑΝ Πύργου υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δουλέψεις όπως θέλεις ; Υπάρχει ανταπόκριση από τα παιδιά της πόλης;

Κοιτάξτε κάθε αρχή και δύσκολη. Ιδιαίτερα δύσκολη όταν το άθλημα αυτό δεν το κατανοούν πολλοί και νόμιζαν διαφορά. Δύσκολη η απόφαση επίσης να κάνω αυτό που αγαπώ γιατί ότι ξέρω πρέπει να γίνει σωστά, δηλαδή να κάνω έναν σωστό χώρο άθλησης που να παρέχει όλα τα εφόδια για την εκγύμναση - εκμάθηση της Πάλης στα παιδιά. Επίσης όταν δεν το κάνεις εμπορικά η αρχή είναι πιο δύσκολη. Ξεκίνησα πριν 3 χρόνια με 7 αθλητές και αυτήν τη στιγμή έχουμε στον ΤΙΤΑΝ 65 ενεργούς αθλητές ηλικίας 6-17 ετών . Είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και αυτό δείχνει πως αρχίζουν και κατανοούν αθλητές και γονείς τι είναι η Πάλη και ποσό καλή για τα παιδιά η προπόνηση στον Σύλλογο αυτό. Η πόλη και πολίτες και γενικότερα η Ηλεία έχουν αγκαλιάσει το άθλημα μας. Θέλω η διαφήμιση της Πάλης στην Πόλη μας να γίνεται με τις επιτυχίες των αθλητών μας αλλά και τον καλό χαρακτήρα τους. Εδώ είμαι απόλυτος . Ξεκίνησα την εκμάθηση της Πάλης γιατί χρωωστάω σ αυτήν ως άνθρωπος και αθλητής και εύχομαι να αφήσω κληρονομιά την Πάλη στον τόπο αυτόν την ΗΛεία η οποία επί αιώνες είχε χάσει το άθλημα αυτό.

Συνέντευξη του Αλέξη Κολιτσόπουλου στο athlisis

Τι θα συμβούλευες σε ένα παιδί που πρόκειται να ασχοληθεί με την πάλη;

Συμβουλεύω κάθε έναν που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό να κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη και να έχει λίγο υπομονή για να δει ποσό πολύ βελτιώνεται σαν αθλητής ,το σώμα του η δύναμη του, η αυτοπεποίθηση του κ.α. Κάθε δυσκολία που ξεπερνάς στην προπόνηση η παλεύοντας θα ξέρεις πως θα σε κάνει πιο δυνατό.

Με δεδομένο ότι έχεις αναλάβει μία καινούργια ομάδα, ποίοι είναι οι στόχοι της ομάδας και μέχρι που μπορεί να φτάσει;

Πράγματι είναι μια νέα ομάδα, ειδικά σε σχέση με άλλες ομάδες που έχουν μεγάλη Ιστορία στον χώρο της Πάλης και βρίσκονται μπροστά σε εμπειρία, αθλητικά αλλά και Συλλογικά. Βασικός μας στόχος να είναι να γνωρίσουν οι αθλητές μας την Πάλη ανεξάρτητα από το αν θα κάνουν πρωταθλητισμό. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω όλα αυτά τα παιδιά για την προσπάθεια που κάνουν στην προπόνηση . Στόχος της ομάδας είναι και οι Αγώνες σε Πανελλήνιο αλλά και Διεθνές επίπεδο. Είναι κάτι που θέλουμε σαν ομάδα ώστε οι Αθλητές μας να κάνουν διακρίσεις και να γράψουν Ιστορία για τους εαυτούς τους . Στην ομάδα μας έχουμε νέα παιδιά με αρκετά καλά στοιχεία ώστε να διακριθούν στο μέλλον. Είναι πολλά παιδιά από αυτά αληθινά Ταλέντα . Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλεύουμε συστηματικά στην προπόνηση με υπομονή ώστε και ο Σύλλογος όταν ωριμάσει μαζί με τους αθλητές του να είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Θέλουμε σαν ομάδα να είμαστε ένα ευχάριστο γεγονός για τον αθλητισμό , την Πάλη, αλλά και γενικότερα για τον Νόμο Ηλείας και την Ελλάδα.

Τέλος να ευχαριστήσω τους γυμναστές που βρίσκονται κοντά στην προσπάθεια αυτή της ομάδας , τον Χρήστο Μιχάλαινα και Παναγιώτη Αναστασιάδη.
FacebookTwitter