Εκτύπωση

Αθλητική Αποδόση και Συμπληρώματα Διατροφής

10 Ιούλιος 2016. Αναρτημένο Συνεντεύξεις

Χαραλαμπίδης Γιώργος(Θέτοντας ένα ζήτημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την αθλούμενη κοινότητα παγκοσμίως . Ανοίγοντας ένα μεγάλο προς συζήτηση κεφάλαιο}.

Διαδικτυακή συζήτηση με τον Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο/ Fitness Trainer Χαραλαμπίδη Γεώργιο , για ένα θέμα που βασάνιζε και βασανίζει την κοινωνία του αθλητισμού.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τι εννοούμε με τον όρο Συμπληρώματα Διατροφής στην Φυσική Αγωγή ;

Κατά κύριο λόγο , όταν μιλάμε για συμπληρώματα Διατροφής , αναφερόμαστε στις εξωγενώς χορηγούμενες ουσίες (φαρμακευτικές η χημικές) που παρουσιάζουν κάποιας μορφής εργογόνο επίδραση , η παρέχουν κάποιου ποσοστού κάλυψη σε μικροθρεπτικά η μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής σε έναν εν δίαιτα η ασκούμενο οργανισμό . Τα αίτια χρήσης απλών βιταμινών συμπληρωμάτων διατροφής δε , δεν περιορίζονται αμιγώς στην πιθανή ορογόνο επίδραση τους στην άσκηση , αλλά αποκτούν και σημαντικότατη πρακτική εφαρμογή και σε παθολογικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα , συγκεκριμένες τροφικές δυσανεξίες ,η ανεπάρκεια ακολουθίας της φυσιολογικής οδού σίτισης , η περιστατικό ασθενούς η ασκούμενου , κατά την διάρκεια ειδικής δίαιτας . Και εκεί αναφερόμαστε με τον όρο Συμπληρώματα Διατροφής . Πιο εξειδικευμένα , στα αφορώντα στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και της γυμναστικής ,αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στους θερμογενετικους η Μη θερμογενετικους Λιποδιαλύτες , στην υδρολυμένη , και κονιορτοποιημένη δομή πρωτεΐνης σε σκευασία , στα βοτανικά παράγωγα , συνήθως από γνωστές φαρμακευτικές εταιρείες , και στα λεγόμενα superfoods . Κάθε ένα από τα αναφερθέντα με τεράστιες ποικιλίες σε γεύσεις , περιεκτικότητες και δραστικές ουσίες που εσωκλείει.

Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής από τον οργανισμό του ασκούμενου ;

Χαραλαμπίδης ΓιώργοςΑναφερόμενοι αμιγώς στα διατροφικά συμπληρώματα που χορηγούνται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή σε ένα πρόγραμμα εντατικής και έντονης προπόνησης με αντιστάσεις και εντάσεις στα βάρη , η σε προπόνηση ταχυδύναμης αθλητών ή ακόμα και σε πρόγραμμα προχωρημένου ασκούμενου , ο τρόπος λήψης , παραμένει η έτσι κι αλλιώς φυσιολογική οδός σίτισης , δια στόματος (per os) . Τα πλείστα από τα εν λόγω συμπληρώματα (βιταμίνες , θ/γ λιποδιαλύτες , Μη θ/γ λιποδιαλύτες) , είναι κατά κύριο λόγο ,σε μορφή χαπιού , με ακολουθούσα , στομαχική η εντερική διάσπαση , και από και πέρα δράση στον οργανισμό , ενώ σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε χορηγήση και λήψη πρωτεϊνικών σκευασμάτων , εκεί είναι η λήψη και πάλι per os , αλλά σε αυτήν την περίπτωση για να καταναλωθεί το τελικό προϊόν που δίνεται σε μορφή σκόνης, πρέπει πρωτίστως να αναμιχθει με διάλυμα νερού η γάλατος. Κάπου εδώ , φίλοι και φίλες , θα ήθελα να αναφερθώ και στο ότι δυστυχώς , στα πλαίσια της όσο το δυνατόν ταχύτερης επίτευξης του στόχου , με την καταβολή του όσο το δυνατόν λιγότερου δυνατού έργου , δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που ο ασκούμενος , υποβάλλει τον εαυτό του και σε πιο περίπλοκες , επίπονες διαδικασίες από μια απλή per os λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος , αψηφώντας τις όποιες νεοδημιουργηθείσες παρενέργειες. Γνωρίζω πολύ καλά , ποσό ενημερωμένο και έμπειρο είναι κατά βάση το αναγνωστικό κοινό του έγκυρου site σας , γι αυτό θα επιλέξω να μην προβώ σε περαιτέρω ανάλυση και τεχνικές λεπτομέρειες που θα κουράσουν και θα προκαλέσουν αντιδράσεις , όντας απόλυτα πεπεισμένος πως όλοι οι αναγνώστες του athlisis.gr καθώς και όλοι οι σχετιζόμενοι με τους χώρους μας , έχουν ήδη αντιληφτεί την "μάστιγα" στην οποία αναφέρομαι . Μια "μάστιγα" που μας κάνει να χάνουμε την ρομαντικότητα που είχαμε ως έφηβοι πρωτοασχολούμενοι με πάσης φύσεως αθλητική δραστηριότητα τότε , και μεγαλώνοντας , απλά διαπιστώσαμε πολύ πιο έμπρακτα και ασχολούμενοι και επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό μεταγενέστερα τι εκτάσεις είχε και έχει το φαινόμενο.

Αποτελεσματικότητα - Είναι όλες αυτές οι κατηγορίες ουσιών επαρκώς αποτελεσματικές σε επίπεδο απόδοσης;

Απαντούσα , συνηθίζω να απαντώ στο παρόν και θα συνεχίσω να απαντώ σε όλους τους ασκούμενους που έχω αναλάβει κατά καιρούς έως τώρα , με την εξής φράση " Δεν υπήρξε ούτε και θα υπάρξει ποτέ , ένα αντίστοιχο εθιστικό προκληθέν συναίσθημα , με εκείνο που προκαλείται σε κάποιον , ο οποίος μέσω εντόνων επισταμένων προσπαθειών σε επίπεδο συνδυασμού διατροφής και άσκησης , η έστω μόνο μέσω του ενός απο τα δυο , καταφέρνει να δει την επιθυμητή αλλαγή σε αυτόν , στο σώμα του ή στον καθρέφτη του . Θα συνεχίσω να απαντώ αναμφίβολα το ίδιο για όσο χρόνο είμαι ενεργός τώρα και στο μέλλον , στον χώρο του Health & FitNess Η ηθική ικανοποίηση και η "μέθη" της στιγμής εκείνης , θεωρώ πως θα συγκρίνονταν αν όχι με τίποτα , με ελάχιστα πράγματα . Στα πλαίσια λοιπόν της παραπάνω θεμελιώδους διαπίστωσης , να είστε απόλυτα σίγουροι , ότι ο κινητήριος μοχλός των πάντων είναι ένας και ΜΟΝΟ. Η θέληση!!!!

Η θέληση είναι εκείνη που θα μας βάλει στην διαδικασία αλλαγής και η θέληση είναι εκείνη που θα μας κρατήσει την στιγμή που θα αρχίσουν να μειώνονται οι αντοχές και οι δυνάμεις μας , διότι , η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι εύκολο . Μια προσπάθεια τέτοιας φύσης πολλές φορές απαιτεί θυσίες και κόπους , που την κάνουν πολύ απαιτητική και κουραστική .

Το συμπλήρωμα κατά την προσωπική μου άποψη , έρχεται κάπου εκεί . Εκεί που φεύγει η όρεξη και η δίψα για το "Νέο Σώμα" και έχει κουράσει πλέον η εξακολούθηση των επαναλαμβανόμενων γυμναστικών μοτίβων . Δρώντας ως "placebo φάρμακο" στον οργανισμό , και εκεί που πρέπει να υπενθυμίσει στον ασκούμενο , ότι ο στόχος δεν επετεύχθη , και πρέπει να δείξει αντοχή για λίγο ακόμα...

Συνδυαστικά λοιπόν με σωστή σε εκτέλεση και σε τακτική γυμναστική , και με εξίσου προσεγμένη διατροφή δεν μπορώ να διαφωνήσω στο ότι με την χρήση κάποιου διατροφικού συμπληρώματος παρουσιάζεται αποτελεσματικότητα . Σε κάθε περίπτωση ωστόσο , είμαι απόλυτα κάθετος , στο να θεωρείται "επιτακτικά απαραίτητη" η συμβουλή και η επίβλεψη κάποιου ειδικού με εμπειρία και κατάρτιση στον χώρο. Δυστυχώς το υπέρμετρο κέρδος , που αποδεδειγμένα , αφήνει σε κάποιον προμηθευτή η αλόγιστη και υπερβολική χορήγηση και χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ,(και ειδικά τα μη εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. ,εισαγόμενα) , έχει κάνει πολλούς μη η μέτρια καταρτισμένους επιτήδειους να εισχωρήσουν στον χώρο του αθλητισμού , επηρεάζοντας με αερολογίες σε πολλές περιπτώσεις την κρίση και σκέψη του ασκούμενου , ο όποιος τελικά καταναλώνει το αμφιβόλου ποιότητος προϊόν , με απόρροια , σε δεύτερο χρόνο να διακυβεύεται η πρωτογενής υγεία του . Η απάντηση λοιπόν είναι ΝΑΙ σε συγκεκριμένα συμπληρώματα αλλά πάντα σε συνεργική δράση με το ντουέτο "Διατροφή & Άσκηση" να παίζει τον πρωταρχικό ρόλο.

Πάντα με το να έχει προηγηθεί ένας έλεγχος των αιματολογικών και βασικών βιοχημικών δεικτών του ασκούμενου , αλλά και ένας έλεγχος των σωματομετρικών του δεδομένων , έτσι ώστε να έχουν υπολογιστεί στο απόλυτο και όχι προσεγγιστικά ο θρεπτικές και θερμιδικές απαιτήσεις , και οι δοσολογίες των χορηγηθέντων συμπληρωμάτων διατροφής στον αθλητή  και Τηρώντας πάντα την πρέπουσα εξατομίκευση σε όλα τα επίπεδα.

Υπάρχει κάποιο παράδειγμα που να έχετε να θυμάστε και να επιβεβαιώνει την αρνητική επίδραση συμπληρωμάτων διατροφής ;

Ναι. Είναι αρκετά κατά καιρούς αλλά νομίζω ένα είναι εκείνο που έχω να θυμάμαι και θα θυμάμαι πάντα με ιδιαίτερο τρόπο παράδειγμα προς κατανοήση των λεχθέντων . Ίσως βέβαια να μην είναι απόλυτα επάνω στο κομμάτι των αμιγώς συμπληρωμάτων διατροφής στα οποία απευθυνθήκαμε παραπάνω , γιατί με βάσιμες υποψίες οι οποίες μεταγενέστερα έγιναν εξακριβώσεις υπήρξαν στο εν λόγω περιστατικό και χρόνιες χρήσεις απαγορευμένων χημικών ουσιών , ενέσιμων η μη , με στόχο την βελτίωση στο μέγιστο των αθλητικών του επιδόσεων σε προπόνηση με αντιστάσεις , και την τελική σωματική του δομή αλλά δεν παύει να στιγμάτισε με τον τρόπο του τις μεταγενέστερες επιλογές μου σε επαγγελματικούς κλάδους και εξειδικεύσεις , αλλά και την οπτική γωνία.

Χαραλαμπίδης Γιώργος Για ένα διάστημα της ζωής μου , εργαζόμουν σε ένα από τα Ογκολογικά νοσοκομεία της Αθηνάς , όντας υπεύθυνος για την σίτιση των ασθενών των κλινικών του νοσοκομείου (18 στο σύνολο ) και οφείλω να τονίσω κάπου εδώ , μαζί με εξαίρετες συναδέλφους από κάθε εννοια . Κάποια στιγμή λοιπόν στην διάρκεια αυτού του διαστήματος , ενημερώνομαι από την Προϊσταμένη μιας κλινικής από εκείνες που είχα υπ ευθύνη μου για την εισαγωγή στο νοσοκομείο , ενός καινούργιου περιστατικού για έναν συγκεκριμένο έλεγχο . Ως είθισθε από το νοσοκομειακό πρωτόκολλο , η διαδικασία προέβλεπε μια πρώτη γνωριμία με τον ασθενή , όπως και έγινε . Ανεβαίνοντας λοιπόν στον θάλαμο , αντικρίζω ένα μη συνηθισμένο θέαμα , από εκείνο του κάποιου ηλικιωμένου , καταπονημένου συνήθως από την οποία πάθηση , με μειωμένη όρεξη για πρόσληψη τροφής και ομιλία , λόγω του ότι ευρίσκεται σε ένα ιατρικό περιβάλλον , γεγονός που από μόνο του , χωρίς να σταθούμε στην οποία σοβαρότητα της κατάστασης , επιβάλλει στο μυαλό μια έμμεση πίεση . Αντί αυτού λοιπόν , αντικρίζω έναν μεσήλικα ετών 32 , και του οποίου θυμάμαι χαρακτηριστικά , ότι το άνοιγμα των μυών της πλάτης του , ήταν ανώτερο από το πλάτος του νοσοκομειακού κρεβατιού με αποτέλεσμα , να προεξέχουν από δεξιά η από αριστερά σε κάθε κίνηση . Με μια σύντομη κουβέντα διαπιστώνω ότι έχω να κάνω , όχι μόνο με ένα εντυπωσιακό σε διάπλαση σώμα αλλά και με ένα γερό και διαυγές πνεύμα , με έξυπνο και έντονο χιούμορ , και συνειδητοποίηση , αλλά χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρος , για τον λόγο εισαγωγής του σε τέτοιο νοσοκομείο . Αντιλαμβάνεστε ότι είχε κερδίσει την συμπάθεια μου.

Θυμάμαι την έκφραση του προσώπου του , όταν μου εξηγούσε χαμηλόφωνα ότι λάμβανε μέρος σε ειδικούς αγώνες σωματοδόμησης , και στα πλαίσια αυτής της ενασχόλησης του , του είχε χορηγηθεί από τον "προπονητή" του πλήθος ουσιών διαφόρων φύσεων , επιτείνουσες την μυϊκή διάπλαση , και την αντοχή σε μια "βαρέως τύπου" προπόνηση . Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες και αναλύσεις , θα αναφέρω μόνο , ότι οι το προφίλ των αιματολογικών του εξετάσεων ήταν εντονότατα παθολογικό , με αποκορύφωμα την τιμή της κρεατίνης (δείκτης της νεφρικής λειτουργίας ) του φίλου μας που προσέγγιζε το 4 .

Απολογούμενος στους αναγνώστες για την εισαγωγή μου σε τεχνικές λεπτομέρειες , θα αναφέρω μόνο πως η φυσιολογική τιμή της εν λόγω εξέτασης είναι απο 0,7 έως 1,4 mg/dl , και μια αύξηση περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας από την μετρηθείσα τιμή , εν πολλοίς υποδηλώνει απώλεια ουσιαστικής ικανότητας νεφρικής λειτουργιάς . Επελέγη λοιπόν , από τους νεφρολόγους του νοσοκομείου , να εισαχθεί στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού .

Εν ολίγοις , ετών 32 , και υποβαλλόμενος για ένα οποιοδήποτε χρονικό διάστημα σε αιμοκάθαρση????? Σε έμενα λέει κάτι αυτό , και θέλω να ελπίζω και στους αναγνώστες μας . Θα μεινω εκεί στα αφορώντα το παράδειγμα , αν και υπάρχει και μια συνέχεια στην ιστορία . Θετικότερη στον μεγαλύτερο βαθμό . Δυστυχώς στους καιρούς που ζούμε , φτάνουμε σε τραγικές και δυσοίωνες για το μέλλον του αθλητισμού διαπιστώσεις . Πρωταθλητισμός χωρίς βαρέως η ελαφρού τύπου υποβοηθήσεις φαρμακευτικές , δεν συναντάται συχνά .

Αθλητισμός υπήρχε ΠΑΝΤΑ...

Η χημεία όχι πάντα . Είναι στα αλήθεια λυπηρό , να θυσιάζουμε στον βωμό της ευκολίας και της ταχύτητας αποτελέσματος , κάθε ποιότητας ζωής , και υγείας . Παρενέργειες υπάρχουν και είναι μπόλικες σε αυτές τις περιπτώσεις ...!!

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους αναγνώστες και να παραμείνει ποιο είναι λοιπόν;

Ένα και απλό , και χιλιοακουσμένο και ουσιαστικό... ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!!!!! Δεν θα πω όχι στο ελεγχόμενο και υπό συνθήκες χορηγούμενο συμπλήρωμα. Θα πω όμως κάθετα ΟΧΙ στην αλόγιστη χρήση , σε ποσοτικό επίπεδο , αλλά και σε ποιοτικό επίπεδο . Υπομονή και επίμονη για το αποτέλεσμα , είναι 2 από τα πιο βασικά μυστικά της επιτυχίας. Σωστές προπονητικές τακτικές είναι το άλλο!! Υγεία πάνω από όλα , και μετά το αθλητικό πνεύμα και την αθλητική μας συνείδηση καθαρή! Έχει χιλιάδες καλά η ενασχόληση με τον αθλητισμό , και ένα από αυτά είναι η εμμέσως επιβαλλόμενη ανταγωνιστικότητα . Το μόνο που θα ελπίζω και θα παροτρύνω τους αναγνώστες , γνωστούς και φίλους , είναι ο ανταγωνισμός να είναι θετικός και ΜΟΝΟ με τον καθρέφτη μας , και με τις επιδόσεις μας , και όχι με τον διπλανό μας , με τις απορίες για το πως πέτυχε ιδανικότερα αποτελέσματα , η γιατί σηκώνει πιο πολλά κιλά , γιατί είναι τόσο ανεπτυγμένος σε κάποια μυϊκή ομάδα .

Μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό , έχει το ταξίδι. Το αποτέλεσμα που στέφει η δύσκολη και απαιτητικά προσπάθεια , είναι το πιο μεγάλο δώρο!!!!

Χαραλαμπιδης Χ. Γεωργιος
Κλινικος Διαιτολογος - Διατροφολογος / Certified Personal & Group Trainer
M.Sc. Sports Science and Sports Nutrition @Leeds Uni.
M. Sc. I.S.S.A. ,F.T.P. , Capinteria CA
Εξωτερικος συνεργατης  , Zougla.gr , Athlisis.gr
DiatroFIT Weight Control & Personal Fitness Center
Athens/Tinos/Mukonos


FacebookTwitter