Εκτύπωση

Συνέντευξη του Κλεάνθη Μπάργκα στο athlisis

06 Ιούνιος 2013. Αναρτημένο Συνεντεύξεις

Κλεάνθης Μπάργκας O Κλεάνθης Μπάργκας γεννήθηκε πριν 35 χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Με την ποδηλασία ασχολήθηκε από την ηλικία των 13 ετών στον ποδηλατικό όμιλο <<ΒΕΛΟΣ>> όπου παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Οι κυριότερες διακρίσεις του είναι:

• 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες SYDNEY 2000

• 3η θέση Πρωτάθλημα Ευρώπης Πράγα 2001

• 3η θέση Πρωτάθλημα Ευρώπης Μόσχα 2003

• 3η θέση Παγκόσμιο Κύπελλο Κάλι 2001

• 4η θέση Παγκόσμιο Κύπελλο Μόσχα 2000

• 7η θέση Παγκόσμιο πρωτάθλημα Φρίουλι 1995

• 7η θέση Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νόβο Μέστο 1996

• Καλύτερος Έλληνας ποδηλάτης 1995 και 2001

• 17 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος

• 54 πρώτες θέσεις σε διασυλλογικούς αγώνες


Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και την ποδηλασία ;

Από μικρός το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν το ποδήλατο ,σε ηλικία 13 ετών λοιπόν ξεκίνησα στον Ποδηλατικό Όμιλο ΒΕΛΟΣ.

Συνέντευξη του Κλεάνθη Μπάργκα στο athlisis

Πιστεύεις ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ασχοληθεί κάποιος νέος με τη ποδηλασία στην Ελλάδα;

Δυστυχώς αν και οι κλιματολογικές και οι γεωγραφικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν την απασχόληση και την ανάπτυξη της ποδηλασίας εν του τοις υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Είναι ένα άθλημα που δεν είναι ευρέως γνωστό και τυγχάνει μειονεκτικής μεταχείρισης είτε από την Πολιτεία είτε από παράγοντες είτε ακόμα από τους Έλληνες οδηγούς που συναντούν στο δρόμο τους ποδηλάτες. Ευτυχώς υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος που καλλιεργούν και προάγουν το άθλημα με αθλητές που φτάνουν σε διεθνείς διακρίσεις.

Τι διαφορετικό προσφέρει η ποδηλασία από τα άλλα αθλήματα;

Είναι ένα από ελάχιστα αθλήματα που δεν διεξάγεται σε μια συγκεκριμένη διαδρομή ή στάδιο, εκτός κάποιων αγωνισμάτων, με αποτέλεσμα σε μία προπόνηση ή σε έναν αγώνα να έχεις αμέτρητες εικόνες, κλιματικές αλλαγές, ταχύτητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Γενικά το αίσθημα ελευθερίας που έχεις κάνοντας ποδήλατο ελάχιστα αθλήματα στο χαρίζουν.

Κλεάνθης Μπάργκας

 Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα τη ποδηλασία;

Να έχουν πίστη και υπομονή. Διάλεξαν ένα πολύ όμορφο άθλημα όμως πάρα πολύ δύσκολο. Θα έχουν πολλές και δύσκολες ώρες επάνω στο ποδήλατο, όταν όμως θα περνάνε πρώτοι την γραμμή του τερματισμού θα νιώθουν την δικαίωση που θα τους συντροφεύει σε όλη τους την ζωή.

Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Ακόμη και μετά από 16 χρόνια πρωταθλητισμού το να κάνω ποδήλατο με τα 3 μου παιδιά πλέον είναι για μένα κάτι μοναδικό.

 Περίγραψε μας κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές από τις κούρσες σου στους Ολυμπιακούς αγώνες.

 
Κλεάνθης Μπάργκας Η 17Η Σεπτέμβρη του 2000 είναι μια μέρα χαρακτηριστική από το πρωί έως το βράδυ. Ο στόχος της ομάδας ήταν να περάσουμε στους οχτώ πρώτους. Τις τελευταίες ημέρες κάναμε κάποια tests και υπολογίσαμε ότι σύμφωνα με τους χρόνους που θα έφερναν μερικοί από τους αντιπάλους μας θα ήμασταν από 6οι μέχρι 8οι.Όταν ξεκίνησαν τα προκριματικά οι χρόνοι που έφερναν οι άλλες ομάδες ήταν πολύ γρηγορότεροι από αυτούς που είχαμε υπολογίσει ότι θα έφερναν και μας θορύβησαν χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θα έπρεπε να κάνουμε τον τέλειο αγώνα και να δώσουμε το 110%!!!

Ευτυχώς φέραμε κι εμείς γρηγορότερο χρόνο από αυτόν που είχαμε υπολογίσει, που μας έφερνε στην 4η θέση και διεκδικητές μεταλλίου. Η μεγάλη απόκλιση που είχαμε στους χρόνους οφειλόταν στην διαφορά θερμοκρασίας της πίστας τις ημέρες των tests και της ημέρας του αγώνα.

Φτάσαμε λοιπόν να διεκδικούμε το χάλκινο μετάλλιο απέναντι στην ομάδα της Αυστραλίας μέσα στην Αυστραλία. Σε μια αμφίρροπη κούρσα κάναμε την υπέρβαση όμως δεν ήταν αρκετή. Για όλους ήταν μεγάλη επιτυχία, για μένα και τους 2 συναθλητές μου όμως μας άφησε γλυκόπικρη γεύση...

Μανώλης Μιχάλαινας

FacebookTwitter