Εκτύπωση

Αποκλειστική συνέντευξη στο athlisis του Γιάννη Ταμουρίδη

16 Ιανουάριος 2013. Αναρτημένο Συνεντεύξεις

Ταμουρίδης ΙωάννηςO Ιωάννης Ταμουρίδης είναι Κυπελλούχος Κόσμου στην Πίστα (Πόντοι 2009-2010). Κατέχει 10 Πανελλήνια Ρεκόρ, 7 Μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα Πίστας και είναι 7 φορές βαλκανιονίκης.

1. Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και την ποδηλασία ;

Ξεκίνησα στο χώρο του αθλητισμού από πολύ μικρός λόγω του πατέρα μου που ήταν αθλητής στίβου. Ασχολήθηκα στην αρχή με αρκετά ατομικά και ομαδικά αθλήματα όπως ο στίβος, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το μπάσκετ κα. Στα 14 μου, ένας συμμαθητής μου, μου πρότεινε να δοκιμάσω ένα άθλημα άγνωστο μέχρι τότε σε μένα, την ποδηλασία. Πήγα μαζί με κάποιους άλλους συμμαθητές μου γράφτηκα στον Αυτόδρομο, ένα καθαρά ποδηλατικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης και από την πρώτη στιγμή κόλλησα ,κατάλαβα ότι ήταν το άθλημα που ήθελα να κάνω!

2. Πιστεύεις ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ασχοληθεί κάποιος νέος με τη ποδηλασία στην Ελλάδα;

Για να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε με την ποδηλασία Δρόμου χρειάζεται απλά και μόνο ένα καλό ποδήλατο και όρεξη να ανακαλύψει καινούριες διαδρομές. Έχουμε από τις καλύτερες διαδρομές στην Ευρώπη που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα και ένα κλίμα το οποίο ευνοεί τις προπονήσεις σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.

Από τη άλλη, διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα ποδηλατοδρόμια παγκοσμίως, αυτό της Αθήνας αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των αθλητών. Για παράδειγμα εμένα προσωπικά μου έχει στοιχίσει η έλλειψη ενός ποδηλατοδρομίου στην Θεσσαλονίκη γιατί κάθε φορά που έπρεπε να συμμετέχω σε αγώνες Πίστας αναγκαζόμουν να 'μετακομίσω' στην Αθήνα.

Ταμουρίδης Ιωάννης

3. Τι διαφορετικό προσφέρει η ποδηλασία από τα άλλα αθλήματα;

Στους σύγχρονους φρενήρεις ρυθμούς που τρέχει η κοινωνία μας η ποδηλασία έρχεται να σου χαρίσει την ελευθερία και την διασκέδαση που λείπει από την καθημερινότητα μας. Σου δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψεις καινούρια μέρη, καινούρια τοπία και να έρθεις πιο κοντα στην φύση συνδυάζοντας την άσκηση με την ατομική ευχαρίστηση. Αυτός ήταν βέβαια κι ο κυριότερος λόγος που κόλλησα προσωπικά με το άθλημα της ποδηλασίας.

4. Τι φιλοδοξίες και στόχους έχεις για το μέλλον;

Η καινούρια χρονιά είναι πολύ σημαντική γιατί κατάφερα να πραγματοποιήσω το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας μου, αυτό της μεταγραφής μου σε μια ομάδα Pro Tour την Euskaltel Euskadi. Καλούμαι να αντεπεξέλθω σε αυτή την καινούρια πρόκληση έχοντας την εμπειρία και την όρεξη για δουλειά αλλά ξέρω ότι πρέπει να αγωνιστώ σ' ένα εντελώς διαφορετικό έως τώρα επίπεδο αγώνων, με πολύ δυσκολότερες διαδρομές και τους καλύτερους ποδηλάτες του κόσμου στο αγώνισμα του Δρόμου.

Ταμουρίδης Ιωάννης

5. Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα τη ποδηλασία;

Πρώτα απ' όλα θα τα ενθάρρυνα να ξεκινήσουν ποδηλασία με την λογική ότι ασχολούνται μ' ένα υγιές άθλημα το οποίο τους βοηθάει να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα χαρίζοντάς τους ευχάριστες στιγμές κι εικόνες. Το σημαντικό είναι να βρίσκονται κοντά στον αθλητισμό, να έχουν τέτοια βιώματα και ένα υγιεινό τρόπο ζωής συνδυάζοντας την διασκέδαση και την άσκηση. Επίσης θα συνιστούσα να είναι πολύ προσεκτικά στους δρόμους, να τηρούν τον ΚΟΚ και να φοράν πάντα κράνος γιατί δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες υποδομές αλλά ούτε κι η κατάλληλη παιδεία από τους οδηγούς.

6. Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Μου αρέσει να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και την οικογένεια μου γιατί αυτοί είναι που μου λείπουν περισσότερο λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων που έχω καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς. Είμαι λάτρης του βουνού και της θάλασσας, γενικότερα της φύσης θα έλεγα, οπότε οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα με γεμίζει. Βέβαια πολλές φορές για να γεμίσω τις 'μπαταρίες' μου προτιμώ την σπιτική θαλπωρή βλέποντας ταινίες ή σερφάροντας στο ιντερνέτ.

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκανες να απαντήσεις στις ερωτήσεις του athlisis.Σου ευχόμαστε  πάντα επιτυχίες.

Σας ευχαριστώ και εγώ.

Μανώλης Μιχάλαινας


FacebookTwitter